Koreaanse bibimbap

IMG_0276

In Nederland zijn we nog niet zo bekend met de Koreaanse keuken. Daar mag wat mij betreft snel verandering in komen, want wat is dat lekker! Ik deel daarom mijn recept van bibimbap. Bibimbap betekent ‘gemixte rijst’. De opmaak ziet er prachtig uit, maar voordat je begint met eten mix je alles door elkaar. Dit gerecht is extra lekker met kimchi (pittige gefermenteerde kool of andere groenten) wat makkelijk te krijgen is bij de toko.

Wat heb je nodig voor vier porties:
– rijst voor vier personen

groenten
– één grote winterwortel (in dunne reepjes gesneden)
– spinazie (300 gram)
– taugé (300 gram)
– sesamzaadjes (1 eetlepel)
– knoflook (1 teentje, fijngesneden)
– eieren (voor ieder persoon één)

vlees met marinade
– gehakt (300 gram)
– sojasaus (2 eetlepels)
– sesamolie (1 eetlepel)
– (bruine)suiker (2 eetlepels)
– knoflook (1 teentje, fijngesneden)

saus
– gochujang, Koreaanse chilisaus (2 eetlepels)*deze heb ik kunnen kopen bij de Albert Heijn
– sesamolie (1 eetlepel)
– (bruine)suiker (2 eetlepels)
– water (2 eetlepels)
– azijn, ik gebruik sushi azijn (2 eetlepels)
– (geroosterde)sesamzaadjes (1 eetlepel)

– kimchi

Recept
Begin met het koken van de rijst.

Marineer het gehakt door het te mengen met de suiker, sojasaus, sesamolie en fijngesneden knoflook.

Snijd de winterwortel in de maat van lucifers en scheur de shiitake in reepjes. Wok alle groenten los van elkaar met een snufje zout in een klein scheutje sesamolie. Ik bak alle groenten om de beurt in dezelfde pan en leg ze daarna op een bord bedekt met aluminiumfolie. (mocht traditionele opmaak je nou echt helemaal niks uitmaken zou je ook alles tegelijk kunnen wokken met de sesamolie, een snuf zout, knoflook en sesamzaadjes)
-Wok de winterwortel in wat sesamolie met een snufje zout
-Wok de taugé met de fijngesneden knoflook
-Wok de spinazie met de sesamzaadjes en een snufje zout
-Wok de shiitake met een snufje zout

Bak het gemarineerde gehakt tot het gaar is.
Bak alle eieren. Het mooiste en lekkerste is om de dooiers heel te houden.

Maak de saus door alle ingrediënten te mengen.

opmaak
Schep in iedere kom een portie rijst. Op de rijst leg je alle gebakken groenten en het gehakt rond het midden. Leg het ei op het midden en schep hier de saus over. Voor het eten schep je alles om en eet er eventueel wat kimch bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *