Kaneelbroodjes

IMG_7139
Hier is dan mijn aller eerste recept! Zweedse kaneelbroodjes! Dit recept vind ik zelf erg leuk om te maken. Het is niet te moeilijk en het resultaat is heerlijk. Nadat ik vorig jaar in Zweden ben geweest ben ik gek geworden op deze broodjes. Ik kende ze wel al uit Nederland, maar in Zweden doen ze er nog flink wat kardemom doorheen wat het net wat extra’s geeft. Ik heb er nog mijn eigen ‘twitst’ aan gegeven door er nog verse vanille doorheen te doen.

Ingrediënten voor ongeveer 15 broodjes:

DEEG

75 gram boter
45 gram kristalsuiker
1/2 theelepel zout
1 theelepel kardemom
250 milliliter melk
8 gram instant gist
420 gram patent bloem

VULLING

90 gram boter
45 gram kristalsuiker
2 theelepels kaneel
1/2 theelepel kardemom
merg van een half vanille stokje

1 losgeklopt ei
parelsuiker

IMG_7137

RECEPT
#1 
Meng de boter, suiker, kademom en het zout tot een gladde massa in een kom.
#2 Verwarm de melk in een steelpan tot deze lauw is en voeg de gist toe. Roer dit met een garde doeg door tot de gist is opgelost. Wanneer de gist volledig is opgelost kan de melk bij het boter/suiker mengsel
#3 Voeg in gedeeltes de bloem bij het boter/melk mengsel. (Wanneer je hiermee begint lijkt het te weinig bloem te zijn, maar kneed even door en je zult merken dat het gewoon een mooi deegje wordt!) Om te beginnen gaat dit het makkelijkste met een houten lepel. Wanneer dat te zwaar wordt ga je verder met je handen op een schoon aanrechtblad. Kneed dood tot het deeg mooi elastisch is.
#4 Doe het deeg terug in de kom en laat het 60 min. staan met een theedoek erover.
#5 Terwijl je deeg aan het rijzen is maak je de vulling. Doe hiervoor de boter, suiker, kaneel, kardemom en en het vanillemerg in een kom en prak dit met een vork door elkaar tot het een glad mengsel wordt.
#6 Wanneer je deeg na 60 minuten verdubbeld is in hoeveelheid kneed je het nog even kort door. Bestrooi je werkblad eventueel met bloem en rol je deeg uit tot een lap van ongeveer 40 bij 50 centimeter. Probeer hem mooi rechthoekig te maken.
#7 Smeer het boter/suiker/kaneel mengsel over het gehele oppervlak van het deeg. Vouw het deeg vervolgens zo dat je drie laagjes deeg krijgt. (Eerst de bovenkant naar je toe tot het midden, dan de onderkant over de andere gevouwen laag heen van je af) Op die manier krijg je een lange strook deeg. Ga er nog een keer overheen met je deegroller zodat de lucht uit het deeg gaat.
#8 Snijd het deeg in repen van ongeveer 2 centimeter van. Deze stroken snijd je nog een keer bijna door de helft, maar net niet. Je krijgt op die manier de vorm die te vergelijken is met een lange broek. Knoop het deeg op de volgende manier: pak het dikke gedeelte met je duim en wijsvinger, draai met de ‘pijpen’ om je duim en wijsvinger heen en stop de uiteindes aan de onderkant. Je zult hier vanzelf handigheid in krijgen.
#9 Leg de broodjes op een bakplaat en laat ze nog 30 minuten rusten.
#10 Zet ondertussen de oven aan op 250 graden en klop een eitje los die je op de broodjes gaat smeren voordat ze de oven ingaan.
#11 Besmeer de ongebakken broodjes na een half uur rijzen met het losgeklopte ei en besprenkel hier eventueel nog parelsuiker overheen. Dit smelt niet in de oven. Bak de broodjes voor 9 – 11 minuten (afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt). Houd goed in de gaten dat het niet te hard gaat! Na ongeveer 10 minuten wachten kan je heerlijk genieten van jouw versgebakken kaneelbroodjes!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *